Малко съвети как да се грижите за косата и кожата на скалпа си

Грижа за косата

Малко съвети как да се грижите за кожата, косата и скалпа си:

В разгара на зимата косата става по-капризна от всякога губи блясъка си, краищата й цъфтят, наелектризира се и въобще изглежда доста измъчено. Как да избегнете всичко това, разкриват професионалните стилисти.

  • Подхранване – Ако през лятото гривата е лъскава и достатъчно хидратирана, в зимните месеци се налага да използвате подхранващи маски. Обърнете внимание на средствата с минерални комплекси, екстракти от настурция и дива череша, витамин Е, тирозин, глицин. Всички те укрепват и заздравяват косата. Маските се правят един-два пъти седмично, като се редуват овлажняващи и подхранващи средства.
  • Защита от външни въздействия – На помощ са термозащитните средства, абсолютно задължителни през зимата. Всевъзможните спрейове и лосиони не само неутрализират вредата от сешоара и пресата, но защитават косата от студа и щипещия вятър. Някои продукти се нанасят върху суха коса. Удобството е несравнимо, защото през студените месеци не се препоръчва всекидневното миене.
  • Шапка – Студът забавя кръвообращението в скалпа, което неизбежно се отразява върху работата на космения фоликул. Ако не искате да се обзаведете с ултракъса подстрижка през март, защитете косата си със симпатична и модерна шапка. Разбира се, тя трябва да съответства на температурите навън. Да носите кожена ушанка при 0 градуса е не по-малко вредно, отколкото лека кърпа при – 20.
  • Лек стайлинг – За да избегнете сплъстяването на косата под шапката, използвайте леки серуми и стайлинг-кремове. Те фиксират прическата, без да натежават и замърсяват гривата. Носете със себе си малко флаконче лак. Отивайки на работа, свалете шапката, пооправете прическата с пръсти и фиксирайте окончателния вариант.
  • Грижа за връхчетата – Краищата на косата най-много страдат от недостиг на витамини и негативни въздействия. Поддържайте ги със специални средства – спрейове и лосиони за овлажняване, възстановяване и борба с накъсването. Средствата с протеини, аминокиселини и морски продукти могат да се използват всекидневно както върху мокра, така и върху суха коса. Серумите се нанасят в съвсем малко количество след измиване.
  • Внимателно с боята – Дори ако мечтата на живота ви са платинено русите къдрици ала Мерлин Монро, не трябва да жертвате здравето на косата си. Специалистите отдавна са разработили щадящи изсветляващи средства с минимално съдържание на амоняк и разнообразни добавки, възстановяващи гривата още в процеса на боядисване. По-скъпи са от обикновената боя, но става въпрос за инвестиция в красотата. Също така не пренебрегвайте възможностите на тониране на косата, което е далеч по-желателно от боядисването.
  • Грижа за кожата на главата – Както тази на лицето, през зимата става по-суха и започва да сърби. Затова при най-малките симптоми заменете обикновения шампоан с почистващо, овлажняващо и успокояващо средство, например екстракт от лавандула. Ако ви предстои боядисване, предупредете фризьора за чувствителността на кожата.

След всичко това косата ви ще бъде здрава и блестяща дори в най-студеното време, а наближаващата пролет ще разкрие красотата й на 100 процента!